Lystfiskeri i Danmark

Lystfiskeri i Danmark

Lystfiskeri i Danmark i nuet og fremtiden

Lystfiskeri i Danmark markedsføres som aldrig før. Desværre sker det samtidig med, at de danske farvande er pressede på flere planer end hvad synes at have været tilfældet før. Ihvertfald i nyere tid…

I Limfjorden var der før utallige ålekvabber, men da de forsvandt var der alt for få der råbte op. Var det begyndelsen/forløberen til det vi oplever nu?

Da både torsk, ål og fladfisk begyndte at være få, rørte erhversfiskerne først for alvor på sig, så kommunerne samt sportsfiskerforeningerne og siden da også politikerne. Muligvis en tand for sent.

Der er stadig fisk i Limfjorden.

Fakta er at vi stadig har sild, hornfisk, makrel og havørreder i Limfjorden. Og lidt endnu også ål og stenbidere. Ålene er blevet flere de senere år efter ikke at have været tilstedeværende i en lang årrække førhen.

Havørreden er den mest populære fisk at fiske efter i Danmark. Hornfisken og makrellen ligger også i top 5. Så Limfjorden, som i perioder har rigtig mange af alle tre arter, er altså efter min mening stadig værd at rejse efter. Jeg besøger stadig Limfjorden 5-10 gange om året.

Nogle steder står det værre til.

Der er steder i Danmark hvor tingene står værre til. Bornholm, Vejle Fjord og snart også Horsens Fjord m.fl. Der er ingen der ved hvordan naturen svarer igen på det vi har gjort ved den. Derfor ved vi heller ikke om tingene bliver værre eller bedre. Vi mennesker er ihvertfald ikke de første der ændrer os. Vi vil gerne, men så alligevel ikke. Der er for mange aftaler og brikker i miljøets store spil og da hvert træk i bund og grund handler om penge, kommer naturen altid i anden række.

Jeg tror naturen tyr til handling først, men jeg ved ikke hvilken konsekvens handlingen får for os eller naturen selv.

Hvordan forholder man sig?

Hvordan forholder man sig til noget så stort, at man ikke kan kontrollere det på kort sigt. Naturen, vejret, klimaet. Og er vi villige til at bruge mindre sæbe, køre mindre i bil, spise færre kg. kød, droppe landbruget og de store fabrikker o.s.v. Måske og måske ikke.

Jeg tror man skal nyde det der er. Nyde det og gøre nytte af det uden at udnytte… Fisk er liv og måske det levende væsen vi behandler allerværst. Jeg fanger mange fisk og genudsætter dem. Det er ikke i orden. Jeg burde tvinge mig selv til at fange den fisk jeg vil spise og lade resten værre.

Vi alle burde for f.eks. havørredernes skyld, den fiskeart flest fisker efter i Danmark, ikke fiske efter den i vandløbene. Det er der den gyder. Når vi tager den op af åen og med hjem har vi fjernet de bedste gener for fremtiden. De største og stærkeste fisk når op i åen for at gyde. Man kan sige at uanset art, ihvertfald de arter på jorden som ikke anvender medicin og operationer, klarer sig kun fordi de stærkeste overlever og fører livet, gener og art videre. Men skulle man lade dem gøre det de er skabt til i åen, så er der jo ingen penge at hente i fiskekort og åturisme og så skal vi jo ændre på noget vi altid har gjort. Ikke danskernes ynglingscocktail. (Hvor skal man starte?)

Lystfiskeri i Danmark er forbundet med ligeså meget godt for mennesket, som det er forbundet med alt der er skidt for naturen og fiskene deri. Den del taler man bare ikke om.

Jeg ved ikke hvordan, man, skal forholde sig til alt der foregår lige nu, men jeg ved hvad jeg har i sinde at gøre. Fiske mindre og når jeg så fisker vil jeg fange den fisk jeg vil spise og ikke flere… Er jeg der endnu? Nej dertil er jeg stadig human, hvilket i realiteten betyder: Utrolig selvisk.

Jeg elsker at fiske. Jeg elsker at se på fisk, røre ved dem og i mange tilfælde også spise dem. Jeg kalder mig selv lystfisker, men fisker som en sportsfisker qva mit arbejde. At gå i naturen, selv langs åen, giver mig ro og fred i sindet. At lede eller jage efter det næste måltid eller den næste fight og fangst, kan virkelig give følelsen af at leve.

Undskyldninger er der nok af, for lystfiskeri er ikke vigtigt for min overlevelse (Liv og død). Det kan det ikke være i nutidens luksuriøse samfund. Men hvis naturen blæser os tilbage til stenalderen, så ved jeg hvor min mad skal findes.

Jari – Lystfiskeri i Danmark og Lystfiskeri Limfjorden

Tilbage til forsiden: Forside…


Læs alt om lystfiskeri i Danmark her: Lystfiskeri…