Lystfiskeri efter havørreder i Skive Fjord – forår
Lystfiskeri efter havørreder i Skive Fjord, kan om foråret være ret ligetil. Vandet varmes op af årstidens stigende temperatur og havørrederne gør klar til indtagning af sæsonens nyankomne sild m.fl.
Appetitteten hos ørrederne er ofte stor, typisk efter den udmattende og krævende gydetid i de åer og bække, som har udløb i Skive Fjord. Fjorden fungerer som et fyldt fødekammer, hvor havørrederne kan spise og samle kræfterne… Rejsen går derefter videre ud i en langt større verden, nemlig havet.
Nogle af fjordens ørreder, runder både Sjælland, Bornholm og østsiden af Sverige, før de igen vender tilbage om efteråret og vinteren, for at gyde nok engang. En imponerende rejse.
Fordele og ulemper
Reglen i fjorden, som man gerne skal være opmærksom på er, at lavvande for det meste er lig med færre fangster. Er der lavvandet kombineret med frostgrader, kan det være rigtig svært både at finde og derfor også fange havørrederne.
Den lave temperatur gør det lave vand så koldt, at ingen fødeemner er at finde i det. Derfor er havørrederne ofte “draget” ud i langt dybere vand, ofte helt ude, hvor ingen lystfisker kan kaste.
Der er undtagelser i reglen…
Undtagelsen kan være Bådsgård Vig og Grønningøre, som begge fiskepladser/områder, nogen steder, har lidt dybere vand tæt under land. Men der er flere faktorer der spiller ind ved de to fiskepladser, som gør det muligt at fange fisk. På grund af deres placering i fjorden, er der stillestående vand, som har nemmere ved at blive opvarmet. Det af selv solens mindste stråler og lys, som skinner igennem et eventuelt skydække.
Skive Fjord er generelt lavvandet, så ved lavvande, er de fleste steder i fjorden, næsten for lave. Vil man alligevel fiske i lavvande, uanset chancerne for for fangst af havørred, er det en fordel at fiske fra fjordens vest-side. Vandet er generelt dybere tæt under land derfra.
I alm. vandstand og ved højvande, er der aktivitet helt inde ved bredden. Sommetider så langt inde, at både finner og fiskeryg stikker ud af vandet. Det er en af de oplevelser man kan få, som gør lystfiskeri efter havørred i Skive Fjord så unik.
Valg af agn til lystfiskeri efter havørreder i Skive Fjord – forår
Fra den kolde vintertid til begyndelsen af foråret, sker der en ændring i fjorden. Sildene ankommer ca. midt i marts eller i starten af april. Derfor sker der også en gradvis overgang fra brugen af brune, rød-sorte blink, samt blink i farven lyserød, til de mere lyse farver. Farver som sølv, hvid og hvid/grøn. Tobis og sildefarver. Overgangen sker som nævnt gradvist, indtil både lyserød og rød/sort især, udfases helt og bliver knap så effektive, som i den kolde vintersæson.
Der er undtagelser i dette skift, men ikke mange og ikke ofte.
Uanset hvilke farver der virker på dagen, og uanset om man fisker med flue, blink eller eksempelvis kystwoblere, så er der fisk at fange. Havørrederne i fjorden er nemlig ikke kræsne, når det kommer til størrelsen på agnene. Ofte kan man bruge små nymfe-fluer samme dag, som man lige har fanget en del havørreder med et blink over 10 cm. i længden.
Ved Stårup, som er en af fjordens absolut bedste fiskepladser, har man under de rette forhold, som alm. vandstand eller høj vandstand, fordel af at fiske fra land. Fiskene står da ofte helt inde, få meter fra bredden
Knæk og bræk med dit lystfiskeri efter havørred i Skive Fjord om foråret.
/Jari – Lystfiskeri Danmark